Awokado

Czym jest owoc awokado?

Awokado należy do grupy owoców szczególnie korzystnych dla naszego organizmu. Jest bogatym źródłem minerałów, witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wpływa na spalanie tkanki tłuszczowej, usuwanie toksyn z organizmu oraz pracę wielu układów, m.in. krwionośnego. To właśnie dlatego warto dodać go do codziennego menu.

Książka „Awokado” – Heather Thomas

Wiele osób słysząc o zaletach awokado ma wielką ochotę wprowadzić ten owoc do swojej diety, jednak zastanawia się w jaki sposób przyrządzić z niego coś naprawdę smacznego. Problemem tym zajęła się pasjonatka zdrowego stylu życia i autorka wielu sprawdzonych książek kulinarnych – Heather Thomas. Książka Awokado zawiera 112 stron wypełnionych oryginalnymi i sprawdzonymi przepisami, w których główną rolę gra tytułowy owoc.

Zawartość książki

Autorka przedstawia ponad 50 przepisów z wykorzystaniem awokado. Są one tak różnorodne, że każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Rozdziały zostały podzielone zgodnie z poszczególnymi rodzajami posiłków. Umieszczone zostały przepisy na:

  • pożywne śniadania dające dużo energii na samym początku dnia
  • sycące, kolorowe sałatki
  • przekąski, będące zdrowym zamiennikiem podjadanych między posiłkami słodyczy (nadają się także do podania gościom, którzy z pewnością będą zaskoczeni oryginalnymi pomysłami)
  • dania obiadowe, zarówno w wersji a ciepło jak i na zimno
  • niebanalne desery, które z pewnością zaskoczą niejedną osobę

W środku znajdują się także dobrej jakości fotografie dań, które dodatkowo zachęcają do wypróbowania przepisów we własnej kuchni. Dużą zaletą jest przystępność tekstów. Proces przygotowania konkretnych posiłków opisany został bardzo dokładnie krok po kroku, także z wykonaniem poradzą sobie nawet osoby, które nie czują się w kuchni najlepiej. W „Awokado” autorka dodatkowo umieściła liczne rady dotyczące m.in. urozmaicenia dań.

Dla kogo „Awokado”?

Książka „Awokado” nie jest skierowana do pojedynczej grupy osób. Znajdują się w niej propozycje dla wegetarian, fanów zdrowego odżywiania czy fanów pikantnych posiłków, a także zwykłych ludzi pragnących wprowadzić do swojego menu odrobinę nowości. Z wykonaniem przepisów poradzą sobie nawet osoby nie związane ściśle ze środowiskiem kulinarnym (niektóre można wykonać zaledwie w kilka minut). Przystępna forma opisów, kolorowe i atrakcyjne fotografie, różnorodność przepisów (na każdą okazję) oraz dobra czytelność i przejrzystość tekstów sprawiają, że ta pozycja powinna koniecznie znaleźć się na półce każdego, kto lubi eksperymenty kuchenne, postanowił zadbać o zdrowie czy po prostu ma ochotę spróbować czegoś nowego. „Awokado” nie rozczaruje nawet bardziej wymagających czytelników.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*